vrijdag 25 april 2014

Fins recept: Aardappelpannenkoekjes.

Iets meer dan twee weken geleden hebben jullie een recept kunnen lezen over hoe je Dillekomkommer maakt. Nu heb ik een nieuw recept dat lekker is bij de Dillekomkommer!


Dit is een Fins aardappelgerecht. Het leuke aan dit gerecht vind ik dat het pannenkoekjes zijn! De pannenkoekjes zijn eigenlijk gewoon gestampte aardappelen met een krokant laagje. Erg lekker!
Dus nu zal ik jullie even laten weten wat je er voor nodig hebt en hoe je het maakt!

Benodigde ingrediƫnten:
500 gram aardappelen, geschild en doormidden gesneden.
125 ml schenkroom.
50 gram bloem (het recept zegt gezeefd maar ik heb geen idee wat ze hier mee bedoelen).
Snufje geraspte nootmuskaat.
3 eieren, gescheiden.
Boter, voor het bakken.
Olijfolie, voor het bakken.

Kook de aardappelen in circa 15 minuten in gezouten water gaar. Pureer ze in een keukenmachine en roer dan de room erdoor. Voeg de bloem, nootmuskaat en wat peper toe, en meng goed. Laat even afkoelen.

Klop de eierdooiers los en meng ze door de afgekoelde aardappelen. Klop de eiwitten tot ze zachte pieken vormen en werk ze door het aardappelbeslag. Voeg zo nodig nog wat zout toe.


Smelt een beetje boter met wat olijfolie erbij, zodat de bodem van een koekenpan, die je op middelhoog vuur zet, is bedekt. Is het vet warm genoeg, schep er dan lepel voor lepel het beslag in. Zorg er voor dat je ze niet te dik schept want dan is het moeilijk om ze mooi gaar te krijgen. Bak de pannenkoekjes 1-2 minuten tot de onderkant goudbruin is en keer ze vervolgens snel om. Bak ook de andere kant goudbruin en houd de pannenkoekjes warm. Voeg zo nodig meer boter en olijfolie aan de pan toe en bak de rest van de pannenkoekjes.

Het recept zegt dat deze aardappelpannenkoekjes ook heel erg lekker zijn met gravadlax (zalmgerecht) of gebakken ei met ui, bacon, worstjes en mosterd. Maar ik heb dus gekozen voor kip!

Geniet er van!

Dit gerecht komt uit het kookboek 'De smaak van mijn herinnering'.

Geen opmerkingen: